Varlık Nasıl Yapılır?

Gözlemleyebildiğimiz için varlık oluşur. Peki bu nasıl meydana gelir. Beynimizde varlık nasıl yapılıyor ve biz bu gerçekliğe inanıyoruz?

İsim verip tanımlayarak.

Bilgi bilimin yan ürünüdür. Bilimin asıl amacı süreci gözlemlemektir. Bilgi yan ürün olduğu için doğruluğu tartışılır. Bilim yan ürünü bilgi olmasına rağmen kesin ve gerçek bilgiye erişilebileceğini de söyler. Çünkü gerçek gözlem yapıldığında gerçek bilgi alınır.

İsim vermek dedik. Bu aslına bakarsanız bilgidir. Yani biz bir şeyi bildiğimiz zaman isim veririz. Bir şey anlatırken veya öğretilirken bize onun ismiyle verilir. Bir şeye isim veriyorsak o şeyi bir sınıfa almış oluruz. O şeyi kafeslemiş oluruz. Örnek olarak sizi verebilirim. Sizin isminizi bilmiyor olsaydım benim için erkek veya kadın olacaktınız. Cinsiyeti bilmiyor olsaydım benim için insan olacaktınız. İnsan olduğunuzu da bilmiyor olsaydım, memeli, canlı vs. bu şekilde devam edecekti. Yani bir isim var ve bu isim sayesinde sizi sınıflandırarak daha küçük bir kümeye almaya çalışıyorum ve en nihayetinde tekil sizden sadece bir tane olacak şekilde düşürüyorum.

Etrafımızdaki tüm varlıkları da biz bu şekilde yapıyoruz. Yani şu an tuttuğunuz telefon, elinizdeki telefondur. Telefondur ancak elinizdeki telefondur. Yada masadakidir. Yani onu tanımladım ve bu sayede gözlemleyip isim vermiş oldum.

Martin Heidegger kendisi varoluşçudur. Yani varlığın kendisiyle ilgilenir ve onun dışındaki herhangi bir şeyle ilgilenmez. O kullandığımız dilin tamamının etrafımızı tanımlamamızı ve etrafımızı bu şekilde algılamamıza neden olduğunu söylüyor. Buradaki dil kavramını beynin içerisindeki dil olarak alabilirsiniz. Konuştuğunuz dil bile beyninizdeki dili etkiler. Hatta Cem Yılmaz’ın bir gösterisinde ona dair bir bölüm var. Dil, anlatmaya çalıştığınız şeyi karşılamıyorsa o kişi olamıyorsunuz. Bu gerçek algılama dilini ve dünyanızı etkiler. Siz dünyayı tanımlarken bu algılama biçimiyle tanımlarsınız. Bu algılama biçimi ise size çocuk dönemde verilmiştir. Algılama sayesinde evreni yapıyorsunuz.

Varlık nasıl yapılır? –Bir şeylere isim verip, sınıflandırarak ve bir nevi onlara hakaret ederek yapılır.

Çünkü koyduğunuz hiçbir isim ve tanım varlığın kendisini tanımlamaya yetmeyecektir. Yani ne kadar uğraşırsanız uğraşın o elinizde tuttuğunuz telefonu asla tam olarak tanımlayamayacaksınız. Çünkü onun evrendeki yerini bilmeden gerçek bilgiyi söylemek mümkün olmaz. Bunun için tüm bilgiyi bilmek gerekir.

Bu yüzden isimlendirirken yaptığımız en ufak bir hata bizim tüm evrenimizde farklı bir kırılıma neden olur. Bu sayede epifani yaşarız. Yani verdiğimiz tanımın haricinde başka bir tanım duyduğumuzda epifani yaşarız. Bu durumda isimlendirmelerin tamamı yanlıştır. Herkes epifani yaşıyorsa gerçek ve kesin bir tanım bulunamamaktadır. Objektif bir varlık yapamıyoruz.

Verdiğimiz tanımlamalar birbirlerinden o kadar ayrılar ki etrafta üstünde tam olarak konuşabileceğimiz tek bir varlık bile yoktur.

İcatların ve Tüm Fikirlerin Sahibi
Simulakra: Disneyland ile Dünya Simülasyonu
Geometri: Maddelerin Manifestosu
Paylaştıkça çoğalır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE