Sansula Nedir?

Sansula, Afrika kökenli olan ve Sansa ve Mbira olarak da bilinen 3000 yılı askın süredir var olan Kalimba ailesinin Peter Hokema tarafından icat edilen ve Kuzey Almanya’da üretilen yeni bir üyesidir.

sansula

Müzik aletinin verdiği ses gücünün arttırıldığı, rezonatör, su kabağı, hindistan cevizi yada basitçe bir parça tahtanın kullanıldığı birçok farklı çeşidi bulunmakta olan Kalimba ailesinde bulunan Sansula’da ise ilk titreşimler gövdesindeki tahta bölümde üretilip daha sonra bu tahta bölümün gerildiği yüz vasıtası ile sesler diğer aile üyelerine göre daha uzun süre var edilebilmekte ve Sansula’ya özgü yankı (wah-wah effect) üretilebilmektedir.

9 ve 11 tırnaklı gibi farklı tipte bulunabilen Sansulalar La Minör, Sol Major, Akebono, Hicaz, Pigme gibi bir çok farklı gamda harmonik olarak akor edilebiliyor. Ses frekansının ise 440Hz., 432Hz. veya istenilen başka frekansta ayarlanması basit bir Kromatik tuner ile mümkün. Akor için ince bir çekiç vasıtası ile değiştirilmek istenen ton tırnakları ana gövde vidaları gevşetilmeden aşağı ya da yukarı yönde hassasça vurularak ilerletilir ve bu işlem tüm tırnaklara tek tek uygulanarak istenilen gam elde edilir.

Farklı frekans ve farklı akorların insan kulağına aşinalığı ve insan ruhuna etkisine ve kültürel kodlar doğrultusunda insan benliğine yön verme konusundaki etkilerine ise bu konudan ayrı başka bir yazıda eminim değinilecektir.

sansula

Doğru Sansula seçimi ve bakımı nasıl olmalı?

Titreşim ve ses üretme kabiliyeti daha yüksek olduğu için paslanmaz çelik yerine izolasyonlu metal tırnaklar kullanılan Sansulalarda her kullanımdan sonra enstrümanın tırnaklarını kuru bir bez ile hafifçe parmak neminden arındırmak ve ortasındaki kalimbayi eliptik çerçeveye bağlayan ve yankı üretilmesini sağlayan yüze hassas ve dikkatli davranmak üreticisi tarafından enstrüman bakımı için önemli noktalar olarak belirtiliyor.

Bitkisel tabanlı selüloz, sentetik ve hayvansal kökenli olmak üzere farklı yüz çeşitlerinin enstrümana etkisi ise subjektif bir bakış açısıyla ve 10 üzerinden puan verilmek suretiyle aşağıdaki tablo ile daha iyi açıklanabilir.

sansula özellikleri

Dolayısı ile enstrümanına dikkatli davranacakların Selüloz yüzü, enstrümanında daha tok tonlar duymak isteyenlerin Hayvansal kökenli yüzü ve daha hareketli ve aktif olanların ise sentetik yüzü tercih etmeleri daha doğru gibi durmakta.

Her halükarda çok kolay çalınabilen harmonik bir enstrüman olduğundan, derin ama rahat ve değişik bir seyehat sizi bekliyor olacak.

Lunamen

Dünyalite

İcatların ve Tüm Fikirlerin Sahibi
Uzay Çağında Eski Olana Format Atmak
Şamanizm Nedir? Şaman Gelenek ve Ritüelleri Nelerdir?
Paylaştıkça çoğalır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE