Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlik sendromu. Günümüzde birçok insan yoğun stres altında çalışmaktadır. Bu durumda kişi yaptığı işe büyük emek verir, çok disiplinli çalışır, hata yapmak istemez ve zaman zaman elinden gelenin fazlasını yapmak ister.

Sabah aktif ve fit uyanabilmek için akşam belirli bir saatte yatağa gidilmesi gerekir. Sabah uyanıldığında ilk düşünce gün içerisinde halledilmeyi bekleyen görevlerdir.
Özellikle günümüzde birçok kişi meslek sahibi olduğu için kişilerde bilinç dışı da olsa mevcut bir rakip fikri oluşur. Böylelikle yapılan iş en iyi şekilde halledilmeli ve insanlar tarafından takdir edilmelidir. Her günümüz bu şekilde ilerler. Zaman zaman aile yaşamı unutulur ve kişinin özel hayatında yaptığı aktiviteler de azalır. Bu durumda sosyal çevreden uzaklaşmanın getirdiği izolasyon söz konusudur. Kendini yoğun çalışmaya veren kişi belirli bir süreden sonra gücünün ve enerjisinin azaldığını fark eder. Uzun süren yorgunluk, umutsuzluk, çaresizlik ve başarısızlık duyguları kişinin hem fiziksel hem psikolojik yıpranmasına neden olur. Enerji düşüklüğünün ölçüsü gün geçtikçe çoğalır ve Tükenmişlik Sendromu ismi verilen hastalık kendini yavaş yavaş belli eder.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan Tükenmişlik Sendromu uyku problemleri, dikkat dağınıklığı, kalp çarpıntısı, değersizlik hissi, umutsuzluk, duygusal ve bedensel tükenmişlik hissi, çaresizlik, karamsarlık, olumsuz düşünceler, özgüven eksikliği, unutkanlık, dalgınlık ve vücudun belirli bölgelerinde yaşanan ağrılar gibi belirtilerle kendini gösterir.
Tükenmişlik Sendromu ‘nun ilk nedenleri arasında çok yoğun ve stresli iş hayatı gelmektedir. Özellikle yüksek sorumluluk alan meslek grupları, iş hayatında zamanla yarışan ve bu baskı altında uzun saatler çalışan kişiler, baskılara maruz kalan ve mobbing endişesiyle çalışanlar ve mükemmeliyetçi kişilerde tespit edilir.
Tükenmişlik Sendromu tedavisi için farklı seçenekler mümkündür. Şiddetli olmayan durumlarda kişi iş yaşamında yapacağı düzenlemeler ile özel hayatına daha fazla vakit ayırmalıdır. Kişi çalışma süresi içerisinde belirli vakitlerde çay ve kahve molaları vererek dinlenmeli ve kendine vakit ayırmalıdır. Diğer seçenekler arasında doğa yürüyüşleri, egzersiz, farklı hobiler ve kişiye keyif veren aktiviteler önerilmektedir. Düzenli bir uyku da Tükenmişlik Sendromu tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ciddi bir boyuta ulaşan durumda ise psikolojik tedavi ile birlikte ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Kabul etmek gerekir ki her insan zaman içerisinde yorulabilir, çaresiz hissedebilir, yıpranabilir ve umutsuzluğa kapılabilir. Özellikle Tükenmişlik Sendromu yaşayan kişiler bu durumun geçici olduğunu bilmeli ve ne kadar özel ve değerli kişiler olduklarını unutmamalıdırlar.
Zeliha Karademir
Interscalar Ölçeklerarası Yaklaşımda Hastalıklar Nasıl Oluşur?
Sevgi Terapisi ile Hastalıkları İyileştirmek
Vagus Siniri: Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırrı
Dünyalite