Öz Saygı: Hayatınız ile İlgili Kararları Zorlanmadan Verebiliyor musunuz?

Öz güven…Kendinize ne kadar güveniyorsunuz? Kendinizi ne kadar tanıyıp, gerçekçi yorumlayabiliyorsunuz? Hayır diyebiliyor musunuz İlişkileriniz ne kadar iyi?

İşte yukarıda bütün sorulara cevaplarınız da eminlik yoksa size yardımcı olmaya hazır konumuz ile birlikteyiz.

Öz güven; kim olduğumuza ve dünyaya neler sunabildiğimize dair içsel bir emin olma halimizdir. Değerli olduğumuzu bildiğimiz en güzel histir. Fakat yaşantımızda ki bazı olaylar (aile, iş, ilişki) bu hissimizi kaybetmemize yol açabilmektedir. Bazen öz güvenimizde eksiklik olduğunun farkında olabiliriz. Eksiklik ile yanlış kararlar verebilir, psikolojik sorunlar dahi oluşturarak yaşantımızı etkileyebiliriz. Durum çıkılmaz gibi gözükebilir ama unutmayın her zaman iki çıkış kapısı vardır.

Öz güvenimizi eksik ya da yeterli bulamıyorsak bunu nasıl düzeltebiliriz?

Öncelikle öz saygımızı geliştirmeliyiz. Öz saygı, kendimizi nasıl değerlendirdiğimiz ile başlar, doğru ve kontrollü yapılan değerlendirme bize yanlışa gitmeden kendimizi tanıma fırsatı ile birlikte egoist olmadan öz güvenimizi sağlamlaştırmayı gösterir.

Şimdi öz güvenimiz eksik ise neler ile karşılacağımızdan başlayarak doğru bir şekilde kendimizi yani öz güvenimizi geri kazanalım.

Öz güven eksikliği; kararları kendimizin almamızı engeller, insanlardan olumsuz eleştiri almaya daha açık oluruz, işin içinden çıkılmaz durumlarımız artar, kararlarımızı mantıklı ve duygularımız eşitliğinde veremeyiz, korkaklık duygumuz daha baskın olur, yalan söyleme eğilimimiz artar, (aile, iş, eş) ilişkilerimizi düzgün oluşturamayız ve bu eksikliklerle oluşturulan her kararın sonucunu yanlış veririz.

Durumu nasıl düzeltebiliriz?

Kendinizden emin olmak ile başlayın. Hata yapmış olsanız dahi “elalem ne der” kaygısından uzak durun, kendinize bir şeyler katmaktan çekinmeyin, yanlış dahi olsa fikirlerinizi belirtin ve doğrusunu öğrenmeye açık olun, fikirlerinizi söylemekten çekinmeyin, öz eleştirinizi yapın ve bu duruma açık olun. Merak edin, her şeyi merak edin ve öğrenin. İnsanları dinleyin ve duygularınıza inanın. Gülümseyin. Dik ve emin yürüyün. Göz teması kurmaktan çekinmeyin ve korkmayın. Kendinize bakmaktan ve bakım yapmaktan korkmayın. Kendinize değer verin. İddialı olmaktan çekinmeyin. Kendiniz için küçük başarılar oluşturun. Kendinizden emin konuşun. Mükemmel olmaya çalışmayın. Negatif düşüncelerden uzak durun. Tanımadığınız kişiler ile konuşmaktan korkmayın. En yüksek potansiyelinizi düşünün. Unutmayın siz bir bireysiniz ve dünyayı oluşturan yaşamınızda kendinizi sevin, tanıyın ki emin olabilin kendinizden.

Aslında bildiğimiz fakat hayatımızda kullanımı ertelediğimiz davranışlarımızdan oluşan öz güven eksikliğiniz (psikolojik rahatsızlık) var ise destek almaktan çekinmeyin. Öğrenmek, destek almak asla bir utanç veya eksiklik değildir. Hayatınızda neşeye her zaman izin verin. Ruhsal enerjinizin negatif enerji çekmesine ve oluşturmasına izin vermeyin. Evrenden ve ruhunuzdan destek alın. Yaratılış amacımız ile geldiğimiz evren bizim her zaman yanımızdadır.

Evrenin bu yolda size destekçi olacağını hatta bazı zamanlarda kararlarınızı net verebilmenize yardımcı olacak meditasyonları kabullenin, olumlamalara yaşantınızda yer verin.

Öz güvene ait minik bir testi kendinize uygulayın ve sonra kendinize zaman ayırıp meditasyonunuz gerçekleştirin.

Özgüven testi

1) Kalabalıklar sizi korkutuyor ya da kafanızı karıştırıyor mu?

2) Hayır diyebiliyor musunuz?

3) Üç başvurudan red edilseniz yetersiz veya yeteneksiz olduğunuzu düşünür, pes eder misiniz?

4) Duygularınızı kolay ve rahat ifade edebiliyor musunuz?

5) Ebeveynlerinizin sizi sevdiğine emin misiniz?

6) Çabalarınızın hep başarısız sonuçlandığını mı düşünüyorsunuz?

7) Tanımadığınız birine adres sormaktan dahi çekiniyor musunuz?

8) Aynaya bakıp kendinizi inceliyor musunuz?

9) Hata, yanlışlarınızı kabul ediyor musunuz?

10) Kendinizi sevip, değer veriyor musunuz?

Hayır şıklarınız daha çok ise kendinizi kabul edin ve öz güveninizi arttırmanın yollarına başvurarak kendinize iyilik ve yenilik yapmaya açık olun. Bu süreçte yardımcınız olan nefes ve olumlama telkinleri ile daha iyi olduğunuzu fark edeceksiniz.

Özgüveninizi arttırmanın yardımcısı olacak telkinler;

Sessizlikte kendinizi dinleyin, gerçek yetenek ve özelliklerinizi sayarak öz saygınızı besleyin. Yaratıcınıza ve evrene hamd edin, rolünüzdeki eşsizliği kabul edin ve derin –sakin nefesler ile kendinizi rahatlatın. ”Kendimi seviyorum, değer veriyorum, öz farkındalığımı ve öz saygımı kendime kabul ediyorum. Kendimi seviyorum ve kendimden eminim diye söyleyin.

Bu küçük pratiği her zaman yapabilirsiniz ve her sabah güne başlarken şükranlarınızı sunup gülümseyerek uyanmayı ihmal etmeyin. Evren ve siz bir bütünsünüz kendinizi sevin ve yaşamınıza mutluluğu kabul edin. Sizden daha değerli tek şey kalp sevginizdir.

İrem Demirense

Sevgi, Saygı, Anlayış ve Bütünlük Bilinci
Anksiyete: Kaygı Bozukluğu Nedir ve Aşmanın Yolları Nelerdir?
Stresi Yönetmenin En Etkili 8 Yolu

Dünyalite

Paylaştıkça çoğalır.

Öz Saygı: Hayatınız ile İlgili Kararları Zorlanmadan Verebiliyor musunuz?” için 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE