Elon Musk’tan Girişimciler İçin 5 Önemli İpucu
Elon Musk muhtemelen girişimcilik dendiğinde ilk akla gelen kişidir. Musk, insanların asla yapılamayacağını söylediği şeyleri yapmakla ünlüdür.

Girişimci, (bugüne kadar) yörüngede 64 uydu ile rekor kırdı, aynı zamanda 2030 yılına kadar Mars’ta bir insan kolonisi oluşturmak ve trafik sorununu çözmek için yer altında özel bir tünel yapıyor.
Musk’ın başarısı, şanstan daha ötede bir şeye bağlanabilir. Elon’u diğerlerinden ayıran şey ve onun dört temel sektörde (otomobil, uzay, inşaat, güneş enerjisi) hakim olmasını sağlayan belli başlı kriterler şöyle:
1. Hedefe Sabitleme
Musk’ın planı insanları gezegenler arası bir tür haline getirmektir. Geri kalan her şey onun bu önemli yaşam amacına ulaşmak için attığı adımlardır. Musk, tüm gücünü, kaynaklarını ve kararlılığını hedeflerine ulaşmak için harcıyor denilebilir.
Musk ile ilgili en kritik nokta, bir hedefe ulaşmak istediğinde, o hedefi anlamak için çok fazla emek ve zaman harcamasıdır. Hedefi belirledikten sonra, o konuda bilinmesi gereken her şeyi öğrenmeye çalışır. Mesela SpaceX’i kurmadan önce roketten filan anlamıyordu. Bu nedenle uzay hakkında bilinmesi gereken her şeyi bilen kişilleri işe almaya karar verdi.
Onun vizyonu size çok büyük gelebilir ama şu bir gerçek ki çalışmalarına inanılmaz derecede emek veriyor. Yapmaya çalıştığı birşeyi başaramama fikrini asla düşünmez ve belki de bu tür bir yaklaşım gerçekten başarıya ulaşmak için gereklidir.
2. Zorlayıcı Çaba
Musk: Sıfırdan bir otomobil şirketi kurarak başarılı olmak, köklü bir marka olmaktan çok daha zor. Yani Tesla’nın hayatta olması aslında saçma. Absürt!
Muhabir: Peki bunu neye borçlusunuz?
Musk: Zorlayıcı çabaya.
Bir röportajdan alınan sözler, Elon Musk’ın şirketlerini kârlı hale getirmeye yönelik yaptıklarını kısaca özetliyor. Musk için başarısızlık sevdiği birşeyi yapmayı bırakmak için bir neden değildir. Tesla’nın neredeyse iflas etme aşamasına kadar geldiği noktada, Musk herkesten çok daha fazla risk aldı. Buna değişmez bir iyimserlik ya da saf bir aptallık deyin ama bu taktik onunla iyi işler çıkarttı.
Çünkü Elon Musk için, yaptığı girişimlerin başındaki sorunlar doğaldır ve başarılı olmak için gereklidir.
Musk’ın sorunlara karşı tutumu gelecekteki girişimciler için sahip olunması gereken bir bakış açısıdır.

3. Doğru İnsanları İşe Alın
Tesla’nın yaptığı işe alımlarda iddaa edilen “El Kitabı, Anti-El Kitabı” bir kopyası son zamanlarda dışarıya sızdırıldı. Bu kitap Musk’ın Tesla’nın yeni işe alımlarında koyduğu yüksek standartları gösteriyordu:
“Etrafımızı doğru şeyleri yapmak için çalışan kişilerle çevrelemek ve hiç kimse yokken bile herkese adil davranmak istiyoruz” diyor ve ardından eğer doğru kişi değilsen, başka bir yerde daha başarılı olacaksın. Bu sadece gerçek. ”
El kitabının arkasındaki ana tema, Musk’ın her çalışan için sahip olduğu ideal gibi görünüyor: Tesla kişileri cv lerine göre değil sahip oldukları becerilerine göre işe alır. Bir Tesla çalışanının en iyi performansını göstermesi için elinden gelen her şeyi yapması beklenir. Herhangi bir yeni fikir ve bilgi ise doğrudan Musk’a ulaşır.
4. Sarsılmaz Bir Çalışma Etiği Var
Elon Musk’ın çalışma etiğini anlamak neredeyse imkansız. Ama kesinlikle ilham almak için iyi bir şey olabilir. Şöyle ki Musk’ın 15 yıl boyunca haftada 100 saat çalıştığı bildirildi. Özellikle bir hafta, zorlu bir dönemde, çalışma zamanı haftada 120 saati aşar ve fabrikada uyurken bulunur. Musk’a göre: Emek vermek için daha kolay alanlar var, ancak hiç kimse haftada 40 saat çalışarak dünyayı değiştiremez.
Bu yaşam tarzı herkes için uygun ve doğru olmasa da, buradaki kilit nokta onun işleri bitirme kararlılığıdır. İş için böyle çılgın saatler harcamanıza gerek yok (Elon Musk gibi dört şirketiniz yoksa), ancak yapılması gerektiğinde bir şeyler yapmanız gerekir. Bunlar önceliklerinizi belirlemek ve şirketi ileriye taşıyacak adımları atmakla ilgilidir.
5. Sorunlu Alanları Bulun
İnsanlar genellikle şikayet etmeyi sever. Ama Elon Musk asla şikayet etmez. O, karşılaştığı trafik sorunları hakkında hayal kırıklığına uğradığında Boring Company şirketini kurdu. Trafik sorununu ise bir tünel sistemi kurarak çözmeyi planlıyor.
İyi bir girişimci olmak için çözülmeye değer sorunlar bulun. Çözülmesi gereken sorunları aramak, sorunlar hakkında çözülmeye değer fikir üretmenin harika bir yoludur.
Musk’ın inanılmaz iş ahlakı başarısında büyük rol oynasa da, asıl mesele zor sorunları çözme yeteneğinin olmasıdır. Başka bir ifadeyle, başarı dediğimiz olgunun tarifi; ne kadar çok çalıştığınız değil, tamamen nasıl düşündüğünüzle ilgilidir.
Dünyalite