Alışkanlıkları Değiştirme Yöntemi
Beyin gün içinde etkili çalışabilmek için sürekli kendine kısa yollar üretir. Deneyimlediğimiz durumlarda ayrıntılara enerji harcamamak için çoğu zaman davranış kalıplarını kullanarak kendini bilinçli karar verme sürecinin dışında bırakır.

Her davranış kalıbı, tetikleyici faktör – rutin davranış – olması gereken (beklenen) sonuç döngüsüyle oluşur.
Sevgilin seni aramadı (tetikleyici faktör), sen sinirlendin (rutin davranış), tartışmalıyız (beklenen sonuç). Veya canın sıkıldı (tetikleyici faktör), arkadaşlarla dışarı çıktın (rutin davranış), o gecelik her şeyi unutmalıyım (beklenen sonuç).
Beyin aynı tetikleyici faktörle, aynı rutin davranışı gerçekleştirip, aynı beklenen sonucu elde ettikçe bu durum bir süre sonra alışkanlığa dönüşür. Kişi bu alışkanlığında bir tehdit görmezse, artık bu davranış kalıbı, üzerine hiç düşünülmeden oldukça otomatik şekilde kişinin hayatında yer almaya başlar.
Aslında alışkanlıklarımız bizi yönetiyor… Ta ki…
Ta ki, ayık olup bu üçlü döngüde mevcut davranış kalıbını kırmak için harekete geçip başka bir davranış kalıbı yaratmak istediğimiz zaman. Böyle bir yaklaşımda, bizim alışkanlıklarımızı yönetebilme şansımız var.
Davranış kalıbını kırmak için genel olarak düşülen bir tuzak, tetikleyici faktörleri hayatımızda tutup, rutin davranışı değiştirmeye çalışmak olabiliyor.
Örnek vereyim; benim zamanında kumar oynama alışkanlığım vardı ve bunu değiştirmek istiyordum. Kumar oynanan ortamlara gidip kendimi tutmak bir hayal ürünü olurdu. Bu nedenle tetikleyici faktörü hayatımdan çıkardım ve bu şekilde bu alışkanlığımı değiştirebildim.
E iyi de böylesini dedem de yapar, asıl diğer türlü değişiklik yapabilmek önemli. Kolaya kaçmışsın İzzet’çim dersen;
Sana 2 soru sormak isterim:
1- Davranış değişikliği gibi zorlu bir süreci neden daha fazla zorlaştırayım?
2- Amacım ne burada? Birilerine bir şey ispatlamak mı? Yoksa hayat kalitemi yükseltmek mi?
Bu bir yarışma değil. Kimse kimseye de puan vermiyor. Herhangi bir durumda davranış kalıbını değiştirmek istiyorsan, o davranışa neden olan tetikleyici faktörleri fark et, ve onları nasıl yönetebileceğini düşünerek ilk adımını at…
Dr. İzzet Memi
Regresyon Terapisi Nedir? Bilinçaltı Temizliği Nasıl Yapılır?
Epifiz Bezi: 3.Göz ile Kalp Gözünün Açılması
Serebral Korteksteki Bilgi ile Beyni Manipüle Etmek
Dünyalite
Geri bildirim: Danimarkalıların Mutluluk Formülü: Hygge Felsefesi