Gerçeklik Zamana Göre Nasıl Değişir?

Gökyüzü neden karanlıktır?

Yıldızlara bakıyoruz kendileri aydınlık ama etrafı karanlık..Aralardaki o siyahlıklar neden var? Fizikçiler bunun cevabını çok eğlenceli bir şekilde verir. O yıldızların ışığı henüz bize ulaşmadığı için..Işık hızı yüzünden o yıldızların ışığı henüz bize gelmedi. Fark ettiyseniz ışık hızından bahsedilir. Einstein’a göre maddenin bu düzlemde ulaşabileceği en yüksek hız ışık hızıdır. Ona göre bu evrende onun üzerine geçilemez.

Eğer yukarıdaki yıldızlardan bize henüz ışık gelmediyse biz onların orada olduğunu nereden biliyoruz?

Çünkü elimizde ışıktan daha hızlı giden bir şey var. O da GÖZLEM’ dir. Gözlemlemek fiil olarak bu evrende yapılan en kesin, üstün harekettir. Çünkü bu evren gözlemlendiği taktirde zamanın ve mekanın kuralları anlaşılır. Gözlem olmadığında zaman ve mekan yoktur.

Maddelerin davranışlarının gözlemciye göre değişiyor olması acaba evrenin mimarı tarafından bir kaynak tasarrufu yöntemi olabilir mi ?

2 mekan arasındaki zaman çizgisi birbirinden bağımsızdır. Kutupta ilerleyen zaman çizgisi ile Türkiye’de ilerleyen zaman çizgisi farklıdır. Zamanın göreceliliği buradan kaynaklanır. Gözlemci bu aradaki farkı anlayabilir. Işık saniyede 300 bin km hızla gider. Gözlem ondan çok daha hızlı gidip işlem yapıp, dönüp hesaplayıp onun ne kadar zamanda oraya gideceğini, ulaştığında neler olacağını algılayabiliyor.

Bütün genellemeler yanlıştır. Bu bile.

Bu aşamada şöyle bir yere geliyoruz. Gözlemi kim yapıyor? İnsan yani ben, sen, o, biz, siz, onlar…Hepsinin farklı şekilde gözlemlediğini söylemiştik. Birisi farklı bir zaman çizelgesinde farklı bir kütle birimi ile gözlemlerken ben daha farklı bir seviyede gözlem yapıyorum. Bu durumda benim gözlemlediği evren ile sizinki aynı olur mu? Tabi ki HAYIR.

Bendeki zaman farklı geçiyor. Kütleleri farklı algılıyorum. Benim için bazı yıldızların ışığı daha erken gelecek.

Bu durumda gözlem herkese göre değişiyorsa ve kesin, tek bir gözlem yoksa kesin ve tek bir bilgi var mıdır? En azından gözlemlenebilir evrende yoktur.

Dünyalite

Paylaştıkça çoğalır.

Gerçeklik Zamana Göre Nasıl Değişir?” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE