Fibromiyalji Tedavisine Nasıl Yaklaşılmalı?

Fibromiyalji, insanların yaklaşık % 2 ila 7’sinde görülen kronik bir ağrı sendromudur. Yapılan tıbbi araştırmalar fibromiyaljinin ilaç ile tedavi edilmesinden ziyade daha bütünleştirici yaklaşımlarla tedavi edilebileceğini göstermektedir.

Joyce ile Body ve Brain Yoga’da tanışma şansı buldum ve fibromiyaljisini iyileştirmek için yaptığı çalışmalar bana ilham verdi. Konuk olarak burada ilk elden deneyimini paylaşacağı için kendisine teşekkürler.- Deborah Coady, MD

Halsiz mi hissediyorsun? Kas krampları ve diğer vücut ağrıların mı var? Bu semptomlar sürekli olursa, bu fibromiyalji olabilir. Vücuttaki kas krampları, yorgunluk ve yaygın ağrı, genellikle net düşünememe ile birlikte görülür. Baş ağrısı, huzursuz bacak sendromu, temporomandibular eklem (TMJ) ağrısı ve ruh hali değişimleri yaygın görülen belirtileridir.

Fibromiyalji teşhisi konduğu için ve doktordan aldığım belirtileri sizlere sunuyorum.

Nedenlerine bakıldığında semptomlar zamanla birikebilir. Hastalık, fiziksel bir travma, enfeksiyon, cerrahi operasyon veya hatta aşırı psikolojik stresin sonucu olabilir. Uzmanlar, fibromiyalji riskinin genetik olabileceğini düşünüyorlar.

Nedenleri ne olursa olsun, yaşam kalitenizi artırmanın bazı yolları;

Beslenme

Uzmanlar, tütün, şeker, katkı maddeleri, işlenmiş gıdalar ve kızartılmış gıdalardan kaçınmanın ve kafein ve kırmızı eti sınırlamanın önemli olduğunu söylüyorlar. Bunların yerine meyveleri, sebzeleri özellikle yeşillikleri, tam tahılları, tavuk ve balık gibi yağsız proteinleri ile birlikte çeşitli fasulye ve türevlerinin alınması gerektiği belirtiliyor.

Ne içmelisin? Soda ve meyve sularından kaçının. Su ve yeşil çay içiyorum ve kendimi günde bir kahve ile sınırlandırıyorum.

Yiyeceklerin günlük olarak not edilmesi, ağrınızı etkileyen besinleri saptamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, bazı kişiler çikolataya tepki gösterir. Bazı tıp insanları ise, fibromiyalji hastalarının glutensiz bir diyetten fayda göreceğine inanıyor, ancak bu rejim bana çok etki etmedi.

Doktorumun önerisine göre vitamin takviyeleri alıyorum. Buna, ağrıyı hafifleten günde iki kez 300 mg bitkisel takviye zerdeçal dahildir.

Beslenme uzmanı veya doktorlar, özel bir diyet ve bazı vitaminleride önerebilir. Bazı araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin semptomları azaltabileceğine inanıyor.

Egzersiz yapmak

Son iki yılda yaptığım yoga egzersizleri ile önemli bir iyileşme yaşadım. Vücudu germe, meditasyon ve derin nefes alma ağrıyı hafifletir. Tai chi’nin yumuşak hareketi dengeyi geliştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Birçok kaynak, uyuşukluğu önlemek için haftada birkaç kez aerobik egzersiz yapmanızı önerir.

Diğer Tavsiyeler

Fibromiyalji hastaları genellikle masaj ve akupunktur tercih ederi. Uzmanlar, düzenli bir uykununda yardımcı olduğunu kabul ediyorlar. Ayrıca hem kendiniz hem de başkaları için eğlenceli aktiviteler yapmanızı önerirler. Bulmaca çözerek beyin egzersizleri yapın.

Manevi Çalışma

Şunu unutmayın, zihinsel sağlık önemlidir. İlchi Lee’nin günlük Mutluluk İçin Kaligrafi Meditasyonu kitabı ilham kaynağım oldu. En sevdiğim alıntılardan biri şöyle:

Kalbinizi ferah tutun ve yaşamdaki tüm deneyimleri kabul edin. Hiçbir anın yarım kalmasına izin vermeyin. Üzüntü ve acı anlarında bile onu dolu dolu yaşayın.

Hayat yolculuğunda düşmek ayıp değildir. Sadece kalkıp yoluna devam etmelisin.

Kaynak:

Hastalıkların Ruhsal ve Zihinsel Nedenleri
Interscalar Ölçeklerarası Yaklaşımda Hastalıklar Nasıl Oluşur?
Sevgi Terapisi ile Hastalıkları İyileştirmek

Dünyalite

Paylaştıkça çoğalır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE