Minimalizm: Daha Basit ve Mutlu Bir Yaşam

Soyut expresyonizme tepki olarak doğan minimalizm akımı, eşyaya yüklenen anlamlardan kurtulmayı hedefler, sadeliği ve nesnelliği ön plana çıkarır,

Biribirini takip eden nesillerde olduğu gibi birbiri ardına gelen sanat akımlarının karakteristiğinde de taban tabana zıtlık söz konusudur. Bu sebeptendir ki sanatta Dışavurumculuk’a tepki olarak doğan Minimalizm nesnenin özünü ortaya çıkarma çabasındadır. Kant, Minimalizm için “Akla, hem de saf akla hitabeden sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir” demiştir.

Nasıl Minimalist Olunur?

Minimalist yaşam için özgürlüğü bulmanın anahtarı olduğunu söyleyenler çoğunluktadır. Endişe, depresyon, kaybetme korkusu, suçluluk duygularının ağırlığından kurtulmuş bir özgürlük.

Tüketim toplumu tuzaklarının arasına hapsettiğimiz yaşamlarımıza gelen özgürlük. Gerçek özgürlük.

Sahip olma tutkusundan vazgeçerek özgürleşmek minimalizmin özünü oluşturur. 

Gelin görün ki tüketim toplumunda özünün anlaşılamadığı, minimalizme “bir akım” gözüyle bakıldığı ve bir tüketim maddesine dönüştüğü görülüyor. Mark Zuckerberg, Steve Jobs giyiyor diye düzinelerce gri tişört alıyoruz, tenimize kazınan minimalistik dövmeler gibi yüzeyde yaşıyoruz bu felsefeyi.

Maddeye sahip olmanın özünde bir kötülük yoktur. Daha ziyade sorun; sahip olduğumuz şeylere yüklediğimiz anlamlardan, bu anlamların gün gelip eşyanın varoluş amacının önüne geçmesinden kaynaklanır. Bugünkü toplumun çocukları olarak tasarruflarımıza çok fazla anlam verme eğilimindeyiz; genellikle sağlığımızdan, ilişkilerimizden, tutkularımız, kişisel gelişimimiz ve kendinden daha büyük bir amaca katkıda bulunma arzumuzdan vazgeçiyoruz.

Başarılı Minimalistler

Oldukça farklı yaşamlara öncülük eden birçok başarılı minimalist var.

Joshua Becker, keyif aldığı bir kariyeri, sevdiği bir ailesi, banliyöde bir evi ve arabası var. Tersine, Colin Wright 51 şeye sahip ve tüm dünyayı dolaşıyor, Tammy Strobel ve kocası “küçük bir evde” yaşıyor ve tamamen araçsız. Leo Babauta evli ve altı çocuğu var. Hale Acun Aydın on yıldan fazla süredir minimalizm ve sıfır atık hareketleriyle insanların hayatlarına dokunuyor.

Bu insanların herbiri birbirinden farklı olsa da, paylaştıkları iki ortak şey var; hepsi minimalizmi benimsemiş ve minimalizm onlara amaca yönelik bir yaşam sürmelerine izin vermiştir.

Bunca farklı standarttaki hayat nasıl oluyor da minimalizmi yakalamış olabiliyor?

Bu bizi asıl sorumuza geri getiriyor: Minimalizm nedir?

Mimar ve Tasarımcı olan Ludwig Mies’ın da dediği gibi “Fakirlik, yoksunluk, eksiklik değildir minimalizm; aksine bilinçli bir tercihtir; zor olanı seçmektir, azla çok yapmaktır.”

Tek bir cümleyle özetlememiz gerekirse, Minimalizm, neyin önemli olduğuna odaklanmak için hayatın fazlalığından kurtulmak için bir araçtır – böylece mutluluk, tatmin ve özgürlük bulabilirsiniz.

Betül Akdeniz

Kişisel Rönesans Yılı: 2020
Varlıktaki 3 Tepki: Ruh, Beden ve Zihin
Mükemmellik Yanılgısı

Dünyalite

Paylaştıkça çoğalır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE