Yaşamsal Algoritma ile Hayat Programını Düzenlemek

Algoritma, belli bir problemi çözmek ya da belli bir amaca ulaşmak için çizilen yoldur. Çizilen bu yolda duraklar belirlenir ve akışa göre sıralanır.

Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan algoritmaların dışında bir algoritma anlatmayı seçtim. Bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu bir eylem olan yaşam algoritmasını oluşturacağım.

Okuldayken algoritma dersinde hocamın sorduğu soruyla programlamanın ne alakası olduğunu anlamamıştım. Yıllar geçtikçe tecrübe kazandıkça anladım herşeyin bir algoritma üzerine kurulduğunu. O soru mu neydi? Adamın biri ses kaydı alırken hayattan bıktığını ölmek istediğini söylerken bir el ateş sesiyle kayıt kesilir. Olayı araştıran dedektif bu olayın intihar olmadığını cinayet olduğunu iddia eder. Dedektif neden böyle bir iddia öne sürmüştür. Cevabı mı? Siz bulun bence.

Böyle zeka geliştirici bilmeceler çözmeniz algınızı daha çok açacaktır. Algınız ne kadar açık olursa o denli duyarlı olursunuz. Duyarlı olunca dikkatli olursunuz. Sonlu bir eylem olan yaşama eylemi daha keyifli geçer. Algı beceresi iyi olan insanlarda empati gücü kuvvetlidir. Empati yapan insan halden anlar. Sahip olduğu çirkinleşmiş duyguları frenler. Böyle iyi bir insan olasınız geldi değil mi?

Öyleyse yazıya parantez açmak istedim.

(Kanser hastası kadını dört çocuğuyla eşi terk etmiş. Üstelik küçük kızı down sendromluymuş. Çocukları üşümesin diye doğal gazı açmak zorunda kalmış. Faturasını ödeyememiş. Hikayenin görülen kısmı bu kadar da görülmeyen kısmını düşündüm durdum. Hayal ettim o göz yaşlarını, yalnızlığını, en doğal ihtiyacı olan ısınmaları için kullandığı yakıtın sebebini ifade edişini, o derece suçluluk duymasını ve çaresizliğini. Acımadım. Üzülmedim. Gıpta ettim. Sınavının böylesine çetin olmasına Allah’ın bildiği elbette ki bir tılsım vardır. Sonra kendi sınavımı ölçüp tarttım. Allah kaldıramayacağı yükü kuluna yüklenmez ayetini tekrarladım.)

Parantezi kapattığım yerden devam ediyorum yazıya.

Algoritmanın temeli başla ve bitir arasındaki yapılan sıralı işlevlerden ibarettir. Eğer ifadesiyle başlayan koşullara göre işlev akışı sağlanır. Bu değilse şu, şu değilse o, o değilse mutlaka uyan bir şey bulunur ve tüm olasılıklar göz önüne serilerek akışın hatasız bir şekilde bitmesi sağlanır. Kısacası problem çözmenin en düzenli halidir algoritma oluşturmak.

Teknik olarak algoritma şeması böyledir.  Şimdi bu şemaya göre yaşama algoritmasının kavramsal tasarımını yapalım.

  1. Başla – (Hayata geldik.)
  2. Koşul – (Nasıl bir insan olduk.)
  3. İyi ise İşlem-1 (Mutlu ol.)
  4. Kötü ise İşlem-2 (Mutsuz ol.)
  5. Bitir – (Hayattan gittik.)

Yaşam denilen şey bu kadar kısadır. Bu kısa zamanda keyifli ve kaliteli bir yaşamsa sizin elinizdedir. Keyifliden kastım bireysel olarak toplumda keyif verip almaktır. Kaliteden kastımsa asla lüks olmayıp karakterin düzgünlüğünü ele almak istedim. Dip not almak gerekirse de bu hayatın sınav olduğunu ve bir gün bitecek olduğunu unutmamalıyız.

Düzgün bir algoritma oluşturduğunuzda en az hatayla yaşamı bitirirsiniz. Sorunlar karşısında sakin olarak kuş bakışı tarafsız olaya bakarsanız çözümü kolay bulursunuz.

Sonsuz döngüye girdiğinizde break (kopart) komutuyla anında döngüyü sonlandırmanız sizin için faydaları olacaktır. Çünkü bazen bitmemek için bitirmek gerekebiliyor.

Aslında algoritma bizim yaşamımızda ancak biz farkında değiliz. Teknik terimler kullanmak istemedim. Benim görsel hafızam daha kuvvetli olduğu için en basite indiriyorum ifadeleri ki anlamam kolay olsun diye. Şekillere döküyorum kafamda kavramları. Yazılım uzmanı olarak algoritmanın hayata bakan ve gizli kalmış kısmını dillendirmek istedim kendimce.

Sözün özü algılarınızı kapatmayın, güncelleyin ve yeniden yapılandırın işte o zaman monotonluktan kurtulup mutlu olacaksınız.

Özen Karaçakır

Dünyalite

Yaşam Hiyerarşisi: Hayatı Yeniden Değerlendirmek
Regresyon Terapisi Nedir? Bilinçaltı Temizliği Nasıl Yapılır?
Zihinsel Hijyen ve Zihinsel Bağışıklık
Paylaştıkça çoğalır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE