En Büyük Yanılgı: Beklentileriniz
Kendimi, ailemi, sevgilimi, patronumu, çalışanımı, arkadaşımı affediyorum…
Bitti mi şimdi? Oldu mu? Bütün kavgalarımdan öfkelerimden hayal kırıklıklarımdan arındım mı?
Bu söylemin ne ölçüde işe yarayacağını bir örnekle paylaşmaya çalışayım;
Bu mesajı 10 kişiye gönder ve 10 gün içinde bolluk bereket seni bulacak mesajının ne kadar işe yaracağına inanıyorsan, herkesi affettim demek de o kadar işe yarayacaktır.
Affetmeye ihtiyaç duyulan duruma nasıl gelindiğini anlamadan, bu durumun içsel dinamiklerini doğru yorumlamadan, maalesef ‘’affetme’’ mertebesine de ulaşmak mümkün değil.
Kişi birşeyler ister. Ve o isteği gerçekleşmediği zaman hayal kırıklığına uğrar ve hüzünlenir. İsteği karşılanmamaya devam ettikçe de bu sefer öfkelenmeye başlar.
Sevgilisinden ilgi ister, alamayınca öfkelenir, patronundan takdir ister, alamayınca öfkelenir, ailesinin onu görmesini ister, alamayınca öfkelenir, kendisinden başarı ister, alamayınca öfkelenir, hayattan bunların hepsini bekler ve alamayınca öfkelenir.
Bu öfke hali devam ettikçe hayal kırıklığı artar ve karşı taraf kişinin gözünde giderek daha suçlu hale gelir.
Ve sonunda kişi yara almış, beklentisi karşılanmamış, haksızlığa uğramış, yorgun, üzgün ve öfkeli şekilde durumu terk etmeye çalışır.
Bunları sana yaşatan kişileri gerçekten affetmek istiyorsan, ilk önce bu kişilerin sana ne verip ne veremeyeceklerini doğru şekilde değerlendirmek durumundasın.
E iyi bari, kırsınlar kalbimi sonra da yine ben uğraşayım…
Bu şekilde isyan ediyorsan, isyanını anlıyorum ancak olayı doğru okumayarak, karşımızdaki kişiden veremeyecekleri bir şeyi isteyerek, maalesef kendimiz ettik kendimiz bulduk.
O zaman bu durumdan kendimizi çıkaracak olan kişi yine biz olmak durumundayız.
Kendi hayal dünyamızda bize istediğimizi verebileceklerini sandık, sonuç hayal dünyamızın bize yaşattığı hayal kırıklığı…
Aslında kimsenin bize birşey yaptığı yok, biz kendi beklentimizin kurbanı olduk sadece.
İstedik vermediler. Ama belki de zaten verebilecekleri o kadarla sınırlıydı…
Biz daha fazlasını alabiliriz sandık..
Dr. İzzet Memi
Dünyalite
Geri bildirim: Ho'oponopono Tekniğindeki 4 Kelime ile Hayata Tutunmak