Yoga Nedir, Tarihi ve Çeşitleri?

Yoga Sanskrit dilinde “yuc” (boyunduruk) kelimesinden türetilmiştir. Birleşmek, bütünleşmek anlamına gelir. Yoga bedensel, ruhsal ve zihinsel açıdan bütünlüğü temsil eden çok derin bir felsefedir.

Yoga, kişisel bir deneyim olduğundan herkese göre bir tanımı olacaktır.

Bana göre yoga; arayan, sorgulayan biri için şifalı bir araçtır.

Olanın olmasına izin vermektir. Yapabildiğin kadardır. Başlangıçta pozlarda çok esnek olmayabilirsin hatta uzun süre sonra bile bazı pozları yapamayabilirsin iskelet sistemimiz izin vermeyebilir, sınırlarını bilmektir.. Bazen de sınırları genişletebilmek, esnemektir.

Yoga, matın üzerinde başlayıp hayatı yaşarken kendini gözlemleyebilmektir. Kendini bilmektir. Olanlar olurken tanıklık edebilmektir.

Hoşgörü ve anlayış geliştirebilmektir. Karşındakinin senin aynan olduğunu görebilmektir.

Bir olma yolundaki disiplindir.

Senin yoga tanımın ne?

Yoga egzersiz sistemi değildir, akrobasi hareketler değildir, din hiç değildir. Hiç bir inanç, sınıf, renk, ırk, cinsiyet, yaş ayrımı olmadan tüm insanlığa açık spiritüel bir yolculuktur.

Sufizm ile çok yakındır eğer manayı idrak edebilirsek.

Yoga Tarihi ve Çeşitleri

Yoganın tarihi 5.000-6000 yıl öncesine dayanmaktadır. Yazılı tarih öncesine dayanmakta olup insanlık tarihi kadar eskidir.

Farklı kıtalarda yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bazı kalıntıların üzerinde de kazınmış yoga duruşlarına rastlanmaktadır.

Yoga yöntemleri eski Babil, Çin, Mısır, Roma, İskandinav ülkeleri, Sufizm, Hinduizm ve Amerika Kızılderilileri gibi bir çok kadim kültürde bulunmaktadır.

Pisagor’un okulunda diğer konuların yanı sıra meditasyon da öğretilirdi.

M.Ö 400’de yazıldığı tahmin edilen yoga uygulamalarının temel kitabı olan ‘Yoga Sutraları’ eserinin yazarı Maharishi Patanjali kitabında mükemmel insana dönüşme ve ruhsal açıdan ‘bir olma’ yönünde yapılabilecek adımları derlemiş ve sistemli bir hale getirmiştir.

Bu öğreti insanlara evrenin başlangıcında verimiş, önce dilden dile sonra yazılı olarak günümüze kadar gelmiştir.

Yoga çeşitleri nelerdir?

Hatha Yoga, Astanga Yoga, Iyengar Yoga, Bikram Yoga, Vinyasa Yoga, Kundalini Yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga, Jivamukti Yoga, İntegral Yoga, Power Yoga, Sivananda Yoga.

Hangisinin size daha uygun olduğunu seçebilmeniz için yoga çeşitlerini başka bir yazı da anlatacağım.

Tekrar buluşmak üzere,

Namaste

Mehtap Sağıroğlu

Dünyalite

Paylaştıkça çoğalır.

Yoga Nedir, Tarihi ve Çeşitleri?” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

DUNYALITE