Netflix Manhunt Unabomber Dizisi ve Ted Kaczynski Manifestosu
Yaşanmış bir hikayeyi anlatan Netflix Manhunt Unabomber dizisi, ABD Berkeley üniversitesinde profesör olarak görev yapan matematikçi, anarşist teorisyen ve eylemci Ted John Kaczynski‘nin hayatını konu alıyor.

İstifa ettikten sonra Montana’ya giderek ormanın içinde bir kulübede yaşamayı seçiyor. Hayatını kendi kendine devam ettirmenin yollarını arıyor. Ancak etrafındaki doğanın tahrip edildiğini ve endüstriyelleşmenin yaşam alanını gittikçe daha çok kısıtladığına şahit oluyor. Önce küçük çaplı sabotaj eylemleri, daha sonra ise daha planlı ve büyük ölçüde etki eden bombalamalar yapmaya başlıyor. Kaczynski, 1975-1995 tarihleri arasında 23 kişinin yaralandığı ve 3 kişinin öldüğü bombalı saldırılar gerçekleştiriyor.
Ted Kaczynski’nin Sanayi Toplumu ve Geleceği Manifestosundan Notlar;
-Teknolojik ilerlemenin bu şekilde devam etmesi insanları daha büyük aşağılamalara maruz bırakıp, doğal hayata ve büyük olasılıkla çok daha önemlisi sosyal dezenformasyona ve psikolojik acılara yol açacak.
-Sistem önüne geçilmeden ilerlemeye devam ederse insanların saygınlığını ve bağımsızlığını tekrar kazanmak çok zor olacak.
-Sistem çökerse, sonuçları yine çok acı verici olacak. Eğer çökecekse en kısa zamanda olmasında fayda var.
-Biz, bu nedenle, endüstriyel gelişmelere karşı bir devrimi savunuyoruz. Amacı ise hükümetler değil, toplumun bugünkü teknolojik ve ekonomik temelini sarsmaktır.

Netflix Manhunt Unabomber Dizisinden Replikler;
1)İnsan olmanın tek yolu, özgür olmanın tek yolu isyan bayrağını çekmek. Seni her şekilde ezmeye ve bütün yöntemlerle uysal, itaatkar bir köle yapmaya çalışacaklar. Onlara izin verme. Kendi kendinin efendisi olmalısın ne gerekirse gereksin. Makinelerde anlamsız, hedefsiz bir çark olmaktansa insan olarak ölmek daha iyidir.
***
2)Değişmek için çok geç olduğunu nasıl anlarsın? Yeniden başlamanın mümkün olup olmadığını nasıl anlarsın?
***
3)Duygusal tepkileri ahlakla gerekçelendirmek için öyle uğraşıyoruz ki, artık ahlak kuralları zayıflıyor ve anlamsızlaşıyor.
***
4)Kendinize, kontrolün sizde olduğunu söylüyorsunuz. Size, teknolojinize ve makinelerinize itaat ediyorlar. Ama arabanız ve telefonunuz olmazsa ne yapardınız? Ya bütün uçaklar dursa? On yıl önce bilgisayarlar pahalı oyuncaklardı. Bugün onlar olmadan bildiğimiz haliyle uygarlık çöker. Elektrik kesilmesi, bilgisayar çökmesi, arabanın bozulması, telefonun çalmaması korkusuyla yaşıyorsunuz. Bunların olmaması için hayatınızı ve toplumu düzenliyorsunuz. Her şey sizin değil de, onların ihtiyaçları etrafında dönüyor. Sinyal veriyorlar, zıplıyorsunuz. Ses veriyorlar, cevap veriyorsunuz. Kendinize sorun, kontrol gerçekten kimde? Sizde mi, yoksa onlarda mı?
* * *
5)Ama bu senin hatan değil. Toplum seni böyle yaptı. Ama sen bir koyunsun. Ve koyunlarla dolu bir dünyada yaşıyorsun.
***
6)Eminim sizde biliyorsunuzdur, bombalar da dikkat çeker ama fikirler devrim yaratır.
En Etkili 50 Spiritüel Film
Revolver Filmi Spiritüel Değerlendirmesi (Tabanca)
Matrix Filmindeki Tasavvuf Felsefesi
Netflix Dark Dizisinden 22 Etkileyici Replik
Dünyalite